diumenge, 14 de juny del 2015

SCM matinal davant del Delta de l'Ebre 13-6-15

Aquesta matinada ens ha afectat de un SCM (Sistema Convectiu Mesoescalar), donant fortes tempestes en alguns punts de les terres de l'Ebre i nord de Castelló, com els 50mm de Vinaròs o els 22mm caiguts en menys de mitja hora a Amposta, però on ha estat més forta ha estat dins el mar.

SCM, font: Elaboració pròpia a partir de meteo.cat

Les causes les hem de buscar en una ona curta a 300hPa, petita inflexió de les isohipses, que afavoreix l'ascens de les masses d'aire inferiors, i en la inestabilitat potencial (CAPE), amb índex realment elevats, especialment del delta cap a baix.

font:Aemet.es
Index Mucape elevats davant la costa de Castelló; font:meteociel.fr

L'alçada de la tempesta era realment elevada superant els 12 km d'alçada en el seu màxim del cúmulonimbus amb "overshooting":

font:Aemet.es

Les quantitats d'aigua registrades mar endins van ser realment quantioses, amb estimacions superiors als 120mm, segons el radar d'aemet, així com l'aparat elèctric que va ser molt abundant:

font:Aemet.es

Aquesta és l'animació de les imatges del SCM de satèl·lit meteosat (canal visible):

font:sat24.com

Posteriorment, hi va haver un pausa, fins al vespre quan una línia de inestabilitat escombrava les comarques de Lleida i Tarragona. Fent crèixer algunes tempestes al seu davant, que van deixar fins a 30-40mm, com els 32mm de Tarragona ciutat:

font:meteo.cat


Aquesta, va ser l'animació de les tempestes:

font:catradar.tk (Marc Rusi)

Activitat elèctrica de la jornada:

font:meteo.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada