dimarts, 31 de març del 2015

Altocúmuls lenticulars, espectaculars. (30-03-15)

Durant la jornada d'avui ens han afectat vents forts de Mestral i Ponent, molt secs i reescalfats, però que també han donat un núvol de vent estàtic, practicament a sobre nostre, aquest núvol era un Altocúmul lenticular (Ac).

-Formació del Altocúmul lenticular-

Per la formació d'aquest tipus de núvols calen bàsicament dos ingredients; forts vents, i orografia (sistemes muntanyosos) capaços de provocar turbulències en el vents:

 font: elaboració pròpia a partir de tv3

Basicament, el pas del forts vent per un sistema muntanyós genera 3 tipus de turbulències (klemp 1992):
  1. A nivells baixos, es genera una turbulència capaç de generar núvols rotor (Rotor cloud), aquest només es formen si hi ha prou humitat cosa que no és el cas aquí al camp de Tarragona
  2. A nivells mitjos, es genera una ona de vent, capaç de formar núvols Altocúmuls lenticulars, (lenticular clouds) (Ac len) en forma de llentia o de plat volador, ja que el fort vent retalla el contorn dels núvols.
  3. A nivells alts, aquí es genera una ona de vent llarga, que degut a que en aquests nivells l'aire es troba a prop de la saturació, qualsevol petita turbulència pot generar núvols tipus cirrus (Ci i Cs), (cas similar seria quan passa un avió amb l'aire a punt de saturació, que generen esteles de condensació, núvols de tipus contrails).
Radiosondatge virtual i tipus de núvols que es formen. 
(font: Metpanel OSTIV WMO-No1038)

-El Camp de Tarragona, un cas particular-

Aquest mateix efecte ens passa a nivell local, excepte que el núvols rotor no s'arriben a formar la majoria de vegades, ja que els vent de ponent i mestral normalment arriben ja força ressecs, ja que la serralada cantàbrica es queda amb bona part de la humitat. Les serres que ajuden a la formació dels Altocúmuls lenticulars, aquí al camp de Tarragona són; les serres de Vandellòs, Llaberia, Argentera, Prades i Montsant:

font: elaboració pròpia

L'altre efecte important, és que aquest vents quan són aponentats (W) i amb aire càlid en alçada, com era el cas, ja que arribava una potent dorsal anticiclònica, amb aire càlid en alçada. llavors s'accentua l'efecte föhn i aquest vents arriben reescalfats aquí al camp de Tarragona, així les mínimes de la província de Tarragona, han estat de les més altes de Catalunya: 
Temperatures mínimes registrades la nit del 30.3.15, autènticament de rècord, ja que en 27 estacions de la XEMA, han estat les temperatures mínimes més altes registrades en un més de març. font:meteo.cat

Aquest núvol lenticular van estar presents tot el dia, i no només a Tarragona, també a Castelló, per efecte de les muntanyes dels ports de Tortosa i el Maestrat, tal com podem veure en les imatges de satèl·lit Terra (MODIS):

Veiem, perfectament l'efecte de la orografia en aquest núvols "lenticulars" estacionaris sobre de Tarragona i Castelló. També Com a curiositat també veiem núvols "undulatus" (en forma d'ones), al golf de Lleó i a la capçalera de l'Ebre, també formats per la interacció del fort vent amb la orografia. font: satèl·lit Terra (Modis)

Finalment, veiem al capvespre aquest Altocúmul lenticular, molt fotogènic i fotografiat desde tres punts diferents del camp de Tarragona a la mateixa hora. Aquest núvol és espectacular quan el sol els il·lumina per sota, agafant tonalitats grogues i vermelloses com si el cel s'encengués:

 Núvol desde Riudoms. Font:Adrià Piñol
El mateix núvol desde Cambrils. font: Jaume Alegre
 El mateix núvol desde Falset. font:Joan Ramon Coll
 El mateix núvol desde Tarragona. font:@meteopallars
El mateix núvol desde Reus, amb la serra de Vandellòs al fons. font: Eloi Codina
---------------------------------------------------------------------------
P.D- La dita diu: "Cel Rogenc pluja o vent". Aquí al Baix Camp, quasi sempre és vent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada