diumenge, 18 de març del 2012

Ja és Primavera a MeteoCod!

La pròxima matinada dia 20-21 de Març, entrarem ja a la Primavera:

ASTRONOMIA

Aquest 21 de Març canviem de estació astronòmica passem a la Primavera, ja que entrarem a l'Equinocci. Però que vol dir Equinocci?
Durant els equinoccis, la nit i el dia tenen la mateixa duració de 12 hores en tot el món, excepte en els pols. La paraula equinocci ve del llatí i significa "nit igual". I és degut a que el raigs solars entren perpendiculars a la terra perque la inclinació de l'eix de la terra és inexistent:

METEOROLOGIA
.
 Pel que fa a la meteorologia, la primavera és l'estació per excel•lència de la variabilitat atmosfèrica, el que en meteorologia diem: temps insegur, això vol dir, que en un mateix dia podem trobar un bon sol però que després a la tarda fa un bon ruixat,  això es degut que la primavera és un període de transició entre hivern i estiu, on acostumen a estar en terra de ningú ni entre anticiclons ni depressions, pot haver una mica d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera, i on el dia ja comença a allargar-se i el terra s’escalfa afavorint la convecció i els possibles ruixats, especialment en zones de muntanya i de l’interior.

Aquest seria el temps prototipus de la Primavera, però enguany ja veurem que acabarà passant? de moment portem un hivern molt suau (a excepció de la primera quinzena de febrer amb l'invasió d’aire Siberià) i sobretot molt sec, amb precipitacions ridícules i testimonials, aquí a Reus en 4 mesos han caigut 3,0mm, cal dir que les ventades de mestral també han sovintejat més del normal, fins al punt que la excepció era el dia que no bufava mestral aquí al camp de Tarragona. A més, la humitat relativa ha estat força més baixa del normal. Una de les conseqüències han estat els nombrosos incendis forestals que hi ha hagut aquest hivern.

Amb tot convé trencar la aquesta inèrcia meteorològica i que plogui ja, sinó la vegetació patirà un “estres hídric” irreversible. De moment per fer un tastet de la primavera us deixo amb el Quequicom de TV3 del passat 14 de Març que ens parla de la Primavera a les ciutats : (Font:3alacarta-TV3)

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada