dimarts, 8 de novembre del 2011

01M; La primera Tempesta Subtropical al Mediterrani Occidental

  Imatges del sàtel·lit Meteosat (MSG), de la tempesta tropical
.
Avui dimarts 8-11-11 ha esta estat un dia històric desde el punt de vista meteorològic ja que ha estat el dia en que la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) ha classificat la depressió que ens va afectar el cap de setmana com a Tempesta Subtropical o cicló Subtropical, amb el nom 01M, cal clarificar que durant el cap de setmana encara no era tempesta tropical, era una depressió subpolar, però al llarg del dia d'avui ha evolucionat fins que ha esdevingut tempesta subtropical, aquest és el link de la NOAA: http://www.ssd.noaa.gov/PS/TROP/tdpositions.html.

És un fenomen extraordinariament extrany i més a les nostres latituds, ja que s'acostumen a formar en aigues càlides de latituds tropicals, però molt temo que en el futur cada cop en veurem més ja que el mediterrani, esta experimentant al llarg del segle un augment de la seva temperatura de l'aigua del mar (ara fa poc vaig penjar un post mostrant que la temperatura del mar del mediterrani era anormalment més elevada). 

Vegeu la evolució de la tempesta subtropical 01M en moviment, d'aquest matí:


clic a sobre per veure l'animació (font:sat24.com)

¿Però quina és la diferència entre una Tempesta Subtropical o Cicló Subtropical i una Depressió Subpolar?
  1.  Hi han diverses diferències, la més clara es que una tempesta tropical al igual que els huracans tenen el nucli càlid a diferència de les baixes pressions subpolars que tenen el nucli fred.
  2. Les tempestes Tropicals són altament energètiques, poden produir precipitacions intenses de més de 100mm en poc temps, i generen forts vents al voltant seu rotant en sentit antihorari (de més de 80km/h sostinguts)
  3.  Les tempestes Tropicals ocupen poc espai, mentre que les baixes subpolars ocupen amplies superficies extenses.
  4.  Les tempestes Tropicals tenen un ull central tancat, mentre que les baixes subpolars tene l'ull central obert.
  5.  El gradient del camp d'isobares és molt major en les tempestes tropicals, tal com podem veure en la imatge.
  6. Com que tenen el nucli càlid, les tempestes Tropicals necesiten mars calents, que aportin vapor d'aigua constantment per poderse retroalimentar.
  7.  
Finalment, una altra imatge espectacular del cicló mediterrani, d'alta resolució del satèl·lit MODIS, aquest matí:

font: satèl·lit MODIS (NASA)

Per concloure m'agradaria aclarir, que una tempesta Tropical al mediterrani, se li sol denominar també MEDICANE, resultat de combinar les pauraules MEDiterranean hurrICANE, tot i que no són huracans!!!
Recordo que la diferencia entre un Huracà i una tempesta tropical, és que per condirerarlo Huracà caldria que els vents sostinguts superessin els 117Km/h. cosa que de moment el mediterrani per les seves característiques no pot generar, perque és massa petit, i també perque aquí tenim una força de Coriolis massa elevades per poder formar huracans. Però qui sap en el futur? I més si continua augmentant la temperatura del mar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada