divendres, 22 de juliol del 2011

Pluja orogràfica al camp de Tarragona

Aquesta nit-matinada del 22 de Juliol al camp de Tarragona s'han produït pluges i plugims, que han donat de 5 a 15 mm. A més, s''han produït sense haver inestabilitat en alçada, (300-500 hPa), prova d'això es que han estat precipitacions força focalitzades al camp de Tarragona.
Doncs a que han estat degudes? Aquestes precipitacions han estat degudes a pluja orogràfica, però que és la pluja orogràfica?
Anem a pams, la pluja s'ha produït per acumulació de diversos motius:
1.- Degut a la inestabilitat i alta humitat que havia a les capes més baixes de l'atmosfera (850 hPa), i en superficie.
2.- Hi ha hagut una entrada de vent de llevant en superficie (provinent del mar, per tant humit).
3.- Aquest vent en topar amb la serralada prelitoral (Muntanyes de Prades, Serra de l'Argentera, LLaveria, etc) es produeix l'efecte palanca i és obligat a ascendir, mentre ascendeix es condensa (forma núvols) i al anarse'n refredant finalment també pot precipitar, vegeu l'exemple de pluja orogràfica en el següent esquema:


Aquesta precipitació tenia diverses característiques:

1.- Els núvols que produeixen aquesta precipiatció són núvols baixos sense desenvolupament vertical (nimboestratus), aquest fet fa que el satèl·lit meteosat gairebé no els detecta, perque el satèl·lit meteosat nocturn funciona amb infraroig (IR), es a dir nomès detecta temperatures dels núvols, com més freds són més blancs són, i com que aquests són núvols baixos són núvols càlids, ja que no es troben a les capes altes de l'atmosfera, on fa més fred. Vegeu la imatge del satèl·lit d'aquesta nit on no s'aprecien els núvols:

 Font: Aemet.es

2.- La precipitació gairebé no l'ha detecta el radar del SMC, al principi si que la detectava perque era una mica més intensa, però a mesura que passaven les hores s'anava difuminant, això es degut que la precipitació cada cop era menys intensa i més fineta (com els tipics xirimiris del nord) dificil de detectar pel radar, ja que el radar, fa escombrades de la atmosfera a uns 1000 m d'altitud i si la precipitació es produeix per sota gairebé no ho detecta. Vegeu la serie del radar al principi, quan encara detectava una mica la precipitació:
Font:meteocat (Clic a sobre de la imatge per veure l'animació)

3.- Com es pot observar en el radar són precipitacions estacionals, ja que no progresaven cap a l'interior, degut a que els núvols són incapaços de travessar les serralades prelitorals, es veu claríssim aquest en efecte en que les precipitacions a les muntanyes de Prades practicament nomès han descarregat a la cara sud i est, més exposada al llevant: 5,2 mm a la Mussara; L'albiol 7mm; Mont-Ral 7mm. En canvi més cap a l'interior de les muntanyes de prades en zones menys exposades al llevant, quasi no ha precipitat o directament no ho ha fet: Prades 1mm; La Febró 1mm; Siurana 0mm; Vilanova de Prades 0mm.
Però la majoria de precipiacions han descarregat al camp de Tarragona, algunes de les quantitats: Cambrils 14mm; Valls 11mm; Alcover 10mm; L'hospitalet de l'infant 9mm; Reus 7mm; Tarragona 6mm.

Per finalitzar un recull dels núvols d'aquest matí a Reus on s'aprecien els Nimboestratus (Ns):

 Font: E.Codina

Finalment, cal destacar que aquesta remullada anirà força bé ja que els boscos estan molt ressecs, ja que pràcticament no havia plogut en tot el Juliol i a més amb tanta mestrada rescalfada i seca, havien assecat els boscos, de totes maneres caldria que ploguès més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada